A Hegy
HÍREK
  •  

Sírégiók

Puy st vincent:

Liftek: 5 ülő- és 11 húzólift
Pályák magassága: 1400-2750 m Pályák összhossza: 67 km Távolság Budapesttől: 1280 km  Távolság Soprontól: 1107 km

Választásunk azért esett erre a Brianconhoz nagyon közel fekvő barátságos, családias síközpontra, mert amellett, hogy rengeteg szűz hó síelésre, boardozásra alkalmas lejtő található, 70 km kifogástalanul kezelt pályával rendelkezik kezdő libalegelőtől a fekete pályáig. Tehát kiváló adottságoi vannak, hogy kielégítse a különböző tudásszinttel rendelkező emberek igényeit a kezdőtől a backcountrys túrázós arcokig. Északi fekvésű pályái egész szezonban elegendő, kiváló minőségű havat biztosítanak. A 30 éves sícentrumban együtt él, a hagyományos több mint 700 éves francia falu (sajátos tradícióival, hagyományos építészetével), és az 1600 méteren található modern sícentrum. Hóágyúzott pályák 2000 méterig!

Bérlet: A bérletünk mágnes kártyás és nem kell a végén visszaváltani. A Grand Galaxie síbérlet 1-1 napra érvényes Pelvoux, Grand Serre Chevalier, La Grave, Les 2 Alpes, Alpe d’Huez és La Voie Lactée (Montgenevre és Sestrieres) sípályáira is (francia partnerünk az érvényességet az időjárási viszonyoktól függően korlátozhatja). A síbérlethez fénykép nem kell.

Les 2 Alpes

A központi részen elsősorban tanulópályák találhatók, az “igazi” pályákhoz feljebb kell menni. Ehhez a legalkalmasabb a Jandri Express nevű igen gyors kabinos felvonó (6 m/sec sebesség), amely – a középső átszállással együtt – 25 perc alatt teszi meg a 7 km távolságot és 1500 m szintkülönbséget. Innen, 3200 m magasságból indul Franciaország legmagasabban lévő gleccservasútja, az 1989-ben átadott Dome Express, melynek végállomásánál csodás jégbarlang található. Magán a gleccseren kék és zöld pályák találhatók, és aki elfáradt, az kipróbálhat egy speciálisan kiképzett lánctalpas járművet, amelyről zavartalanul lehet élvezni a lenyűgöző panorámát. A gleccser tetejétől végig kék és zöld pályán is vissza lehet síelni a központba, így a kezdők is megérezhetik milyen érzés közel 1800 m-es szintkülönbséget lecsatolás nélkül megtenni (a végén azonban vigyázni kell: az utolsó szakaszon a központba a kibuckásodó fekete pályák mellett csak egy zöld pálya vezet le, ami délutánonként elég zsúfolt és néhol jeges szokott lenni). A profik számára a La Fée körüli fekete pályák ajánlhatók, de rengeteg pályán kívüli (off-piste) lehetőség is van, és talán csak az erősebb piros pályák kedvelőinek szűkebb kicsit a választék.

Briancon Serre Chevalier

Briancon Serre Chevalier (ejtsd: brianszó szer sövalié) a magyar sízők körében talán a legismertebb, és valószínűleg leglátogatottabb francia síterep, közel az olasz határhoz. A síterep legnagyobb települése az 1300 m magasan fekvő történelmi kisváros, Briancon, mely közvetlen vasúti (TGV) összeköttetésben áll pl. Grenoble-lal és Párizzsal. Briancon óvárosa nagyon hangulatos a szűk utcákkal, kis éttermekkel, és persze a középkori várral. A városban több szupermarket is található, melyek mintegy 10-20 százalékkal olcsóbbak, mint a magasabban fekvő üdülőhelyek boltjai. Brianconban és a környező településeken rengeteg kikapcsolódási lehetőség (jégpálya, uszoda, sportcentrum, mozi, kaszinó, aquapark) várja a vendégeket. Brianconban lehetőség van esti síelésre is.

A síterep három részre osztható: Briancon, Serre Che és Monetier, és bizony a jó sízőnek is igyekeznie kell, hogy Brianconból elsíeljen Monetierbe, és vissza. Sajnos a magasabb hágókról a szél könnyen lefújhatja a havat, így a kevésbé csapadékosabb években előfordulhat, hogy csak az ingyenes, de főleg délután igen zsúfolt síbuszokkal lehet közlekedni az egyes régiók között. A legszebb rész a monetier-i, itt található a síterep legmagasabb pontja (2800 m) melyre az Yret nevű felvonóval lehet feljutni. A terület egyik legjobb pályája a Cucumelle-ről levezető igen hosszú piros pálya. A Serre Chevalier-i területen, két kiváló, nem buckás fekete pálya is van, az Olimpiai (Luc Alphand) és a Casse du Boeuf, de több jó piros pálya is található itt, ezek közül ajánlható a kissé félreeső Petit Alpe és Aiguilette. Aki szereti a meredek hegyoldalakat, annak érdemes kipróbálnia a L’Eychauda nevű csúcsról lejövő pályákat. A brianconi részen a Grande Gargouille és a Rempart nevű erdei piros pályák igen jók. Egyébként is Briancon nagy előnye, hogy sok az erdőhatár alatt futó pálya, ami rossz időjárási viszonyok között nagyon előnyös – bár a helyiek szerint itt egy évben legalább 300 napsütéses napra lehet számítani. A területen 35 km sífutópálya is található.

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez (ejtsd: alpdüez) Briancon és Grenoble között 1850 m magasan épült modern település, ahol a sízés után rengeteg szórakozási lehetőség (uszoda, szauna, korcsolyapálya) várja az érdeklődőket, ki lehet próbálni a siklóernyőzést, vagy a motorosszánt, de lehetőség nyílik esti síelésre is. Aki a csendesebb helyeket kedveli, az megszállhat Auris-en-Oisans-ban, vagy Oz-en-Oisans-ban. Ezek közül az előbbi egy önálló üdülőfalu, amely az Alpauris nevű ülős “le-felvonóval” kapcsolódik a központi részhez.

Alpe d’Huez a nagyobb síterepek közé tartozik. Itt található a világ egyik leghosszabb fekete pályája, amely a 3330 m magas Pic Blanc-ról indul – ahonnan egyébként gyönyörű körpanoráma nyílik. Nem sokkal a csúcs alatt a pálya kettéágazik, és az egyik ág egy alagútba vezet, amin áthaladva egy meredek, buckákkal teli hegyoldalban találja magát a gyanútlan síelő. A másik ág, a már említett hosszú fekete pálya (Sarenne), igaz, ennek utolsó harmada már az Auris alatti völgyben lévő könnyű szekérút. A kezdőknek sem kell azonban megijedniük: a központi részen rengeteg könnyű pályát lehet találni, a piros pályák kedvelői pedig a Signal-ról induló pályákat próbálhatják ki. A síterep egyetlen hátránya, hogy kissé zsúfolt, a központi részen vasárnap a kabinos felvonó aljánál kisebb-nagyobb sorra mindig lehet számítani, ekkor érdemes ellátogatni a síterep szélén lévő Montfrais-i területre

Montgenevre

Montgenevre – Vaie Lactée (ejtsd: monzsönevr voá lakté) a francia-olasz határon fekszik, az azonos nevű, 1854 m magas hágónál. A hágó Briancon városát köti össze Olaszországgal, és mivel télen is járható, igen fontos szerepet tölt be a közlekedésben. Montgenevre hagyományos hegyi üdülőfalu, mely a két országra kiterjedő síterep francia oldalának központja, ahol a síelés mellett több szórakozási lehetőség (korcsolyapálya, siklóernyőzés, helikopteres sízés, motorosszán, disco, mozi stb. ) is várja a vendégeket. Lehetőség van esti síelésre is a La Chauvet – Stde de Slalom pályán.
Az olasz részen 5 település található: Claviere, Cesana, Sansicario, Sauze d’Oulx és Sestriere. Közülük a leghíresebb Sestriere, amely egyben a legmagasabban fekvő (2035 m) település is a területen. A falut az 1930-as évek elején alapították és mára a környék első számú turista- és sportcentrumává vált, ahol rendszeresen rendeznek sí és snowboard világkupa futamokat, itt volt az 1997-es alpesi sí világbajnokság, és ez az egyik színhelye a 2006-os torinói olimpiának. A terep egyik fő települése Sauze d’Oulx, mely talán a legpezsgőbb éjszakai élettel rendelkezik a környéken. A városka kicsi és barátságos történelmi központját modern épületek veszik körül, ahol rengeteg étterem, bolt, bár található. Sansicario 1700 méteren fekvő új, az 1970-es évek elején épült település. A sétálóutcán található egy üzletközppont, benne tradícionális éttermekkel, mozival, discoval, bárokkal. Claviere, amely Olaszország egyik legrégebbi síközpontja, a francia-olasz határon 1750 m magasan, festői környezetben fekszik. Az öt település közül Cesana, ez a a Montgenevre-hágó lábánál lévő tradícionális alpesi falu van a legalacsonyabban, 1350 m-en.
Montgenevre ideális a kezdőknek és a középhaladóknak, és bár a profik is találnak egy-két nehezebb pályát, ezek nagy része “lökdösős” szekérútban végződik. Viszont aki szeret gyönyörú környezetben, széles, szinte kihalt pályákon síelni, az itt megtalálja a számítását. Fantasztikus a panoráma például a Rocher de l’Aigle ülős felvonó tetejétől, és kiváló az innen Clavire felé vezető piros pálya . Sauze d’Oulx területén rengeteg jó piros pálya van, nagyon szép, a végén fenyőerdőben vezető utakat lehet tenni például a Col Basset platóról vagy a Moncrons csúcsáról vissza a központig. Sansicario a családok és gyerekek paradicsoma, ahol a jó sízők is találnak maguknak megfelelő pályákat a Mount Fraiteve oldalában. Cesana központi helyen van, innen mind Claviere felé, mind a másik irányba, Sansicario felé el lehet indulni, ez utóbbi felé egy új, 8 üléses felvonóval. Claviere-ben már csak a gyönyörű panoráma kedvéért is érdemes felmenni a Col Saurel-re. És végül ott van Sestriere, ahol minden igényt kielégítő pályák várják a látogatókat, és ahol esti kivilágításban lehet a versenypályán síelni. A terepen természetesen a snowboardosok is találnak több hóparkot, a sífutóknak pedig 60 km sífutópálya áll rendelkezésre.


Időjárás

betöltés....

partnerek